Per Hess tildelt Rune Brynestads minnestipend

Portrett Per Hess 292x300 

 – Jeg er både dypt rørt og beæret. Dette er en tildeling stipendkomiteen gjør på fritt og selvstendig grunnlag. Det er ikke mulig å søke dette stipendet og jeg opplever at jeg tildeles en kunstpris – Norges største kunstpris for billedkunstnere, sier Per Hess.

Under et lukket arrangement i regi av Norske Billedkunstnere 27. juni ble han offisielt mottaker av stipendet som har en utbetaling på 400 000 kroner.

– Jeg opplever at jeg har blitt sett. Både mitt engasjement for kunst, kunstnere og samfunn, og min aktivitet som kunstner. Jeg er ikke uberørt av stipendiets størrelse. Det er første gang i mitt liv at en så stor sum har rast inn på min konto, som en jackpot fra himmelen. Jeg er en fattig gutt fra Kongsberg, og har underveis kjent på kroppen hva selv små summer kan bety og hva de krever av innsats. Beskjedne krav gir handlingsfrihet – en egenskap som har vært god for meg i mitt arbeid som kunstner, sier han.

Per Hess har sin utdanningsbakgrunn blant annet fra Statens Håndverks- og Kunstindustriskole og Kunstakademiet i Oslo. I løpet av et langt kunstnerskap har han vist evne til stadig fornying – fra det tradisjonelle maleriet han har beveget seg over til mer eksperimentelle installasjoner. I år stiller han ut på den prestisjetunge Venezia-biennalen.

Rune Brynestads Minnestipend er Norges mest høythengende stipend for kunstnere, og deles hvert år ut til en som har utmerket seg med et eksepsjonelt kunstnerskap. Det er opprettet av Billedkunstnernes Vederlagsfond til minne om Rune Brynestads (1935–1983) innsats for å virkeliggjøre fondet, og innstilles av Norske Billedkunstneres stipendkomité.

– Per Hess sier selv at han utvikler  prosjektene grundig og i detalj  før realisering, men ved ferdigsstillelse, slik jeg har forstått det, vil han med sitt nyfikne hjerte alltid og på ny, med intuisjon og erfaring som  utgangspunkt, spille ball med den empiriske forståelsen av verden.  Intuisjon og empiri – nær beslektede – men allikevel forskjellige mekanismer i sivilisasjonsutviklingen. Og det er noe vi alle kan se fram til, – nye prosjekter signert Per Hess - en systematiker med et søkende sinnelag, sa komitéleder Arvid Pettersen i sin tale på Kunstnernes Hus. 

Siden opprettelsen i 1987 har stipendet blitt tildelt en rekke fremtredende og folkekjære kunstnere, blant andre Bente Sætrang (2016), Hanne Borchgrevink (2015), Elisabeth Haarr (2014) og Morten Krohg (2012).

contakt bttn blck
 
 
 
 
 
 
 
 
footerfacebookicon  
 
Screen Shot 2016 06 06 at 10.58.11
 
Screen Shot 2016 06 06 at 11.05.14